Article

Bulkchain is live. Join the Breakbulk port of the Future!

ArcelorMittal & PSA Breakbulk connected via Bulkchain

Het datadeelplatform voor de breakbulk Bulkchain is operationeel bij de eerste partners, bevestigt NxtPort. Tussen ArcelorMittal en PSA Breakbulk verloopt de data-uitwisseling van transportorders nu via het platform.

 

Na een lange pilootfase met veel testen en finetunen is Bulkchain nu officieel ‘live’. ArcelorMittal en de terminal van PSA Breakbulk voeren orders in en communiceren via het platform van NxtPort/Port+. Dat bespaart beide partijen een hoop papierwerk, e-mails en telefoontjes.

ArcelorMittal en PSA Breakbulk zijn twee van de tien bedrijven die eind vorig jaar in het proefproject waren gestapt. In de afgelopen maanden werkten de bedrijven intensief samen om Bulkchain in de lucht te krijgen. Daarvoor moesten alle systemen en processen tot in de details op elkaar afgestemd worden. In de laatste fase maakte ArcelorMittal via Bulkchain een transportorder aan, waarna PSA Breakbulk bevestigde de gegevens ontvangen te hebben.

NxtPort wil met Bulkchain de hele breakbulksector verbinden om de logistieke processen te stroomlijnen. Door een centrale hub te ontwerpen waar alle data voor de betrokken stakeholders beschikbaar is, kan de hele keten transparanter en efficiënter worden.

Stroomversnelling
“We zijn zeer tevreden dat we met ArcelorMittal dit project mee hebben kunnen vormgeven”, zegt projectcoördinator Arne Vanes. “Nu is het zaak om zoveel mogelijk nieuwe spelers te betrekken. Ik ben ervan overtuigd dat dat nu in een stroomversnelling zal komen, nu wij als grote speler hebben aangetoond dat het systeem werkt.”

Volgens Vanes zijn communityplatformen als Bulkchain de toekomst, niet alleen in shipping maar in de hele maakindustrie. “De voordelen zijn voor alle partijen overduidelijk, maar een dergelijk platform moet voor iedereen op de juiste manier werken. Daarom nam de bouw ervan wel wat tijd in beslag.”

Oproep
Ook voor PSA Breakbulk is de ingebruikname van Bulkchain een stap voorwaarts. “Dat alles nu heel uniform verloopt, verbetert en vereenvoudigt onze processen aanzienlijk”, zegt projectleider Rudi Schouppe.

Steven Schutter, projectmanager van NxtPort, is tevreden over de nieuwe stap. “Bij deze een oproep aan de expediteurs die ook met deze terminals werken: Bulkchain is actief, stap mee in deze digitalisering.”

Op korte termijn zal ook Haeger & Schmidt Logistics operationeel worden op Bulkchain. “We zijn overigens niet alleen in Antwerpen bezig”, zegt Schutter. “Ook in de haven van Gent werkt ArcelorMittal met Stukwerkers via Bulkchain.”

 

Artikel origineel verschenen in Flows, door Jonas Van Boxel

Go to the Market

MARKET

We are here to help!

NxtPort is an organization of real people who are easy to reach. Don't hesitate to contact us here!

 

Contact Us
Register your company