Article

International Shipping agents share data through NxtPort

05/06/18 - Press Release - NxtPort has developed several applications over the last year to make the supply chain more efficient. Several international shipping agents are sharing their data on the platform (IN DUTCH)

NxtPort ontwikkelde het voorbije jaar verschillende toepassingen die de uitwisseling van gegevens in de logistieke keten efficiënter maken en vlotter doen verlopen. Steeds meer internationale rederijen, scheepsagenten en logistieke dienstverleners sluiten zich nu aan bij NxtPort om vrachtgegevens uit te wisselen voor douanegebruik.

NxtPort ontwikkelde de Import Consignment Data API, de toepassing om vrachtgegevens voor douaneaangiften te delen en op te halen. Deze toepassing is dus gericht op het uitwisselen van CUSCAR-gegevens (kort voor “Customs Cargo” berichten). Een CUSCAR-bericht is een “vrachtmanifest bij invoer” dat aan de douane bezorgd wordt. Deze berichten worden van één schakel naar de volgende schakel in de logistieke keten verzonden, meestal ongestructureerd of zelfs niet digitaal. Dankzij deze toepassing van NxtPort, wordt de data digitaal beschikbaar gesteld voor betrokken partijen. Dat bespaart tijd, vermindert het risico op fouten en zorgt voor éénvormigheid in de berichten. De eigenaar van de data beslist zelf via het NxtPort platform met welke andere partijen hij zijn data deelt.

Daniel Lievens, CEO van NxtPort, verklaart het succes van de toepassing : “Dankzij het harde werk van ons team en de stijgende vraag naar een vlottere datastroom in de logistieke sector vinden steeds meer bedrijven hun weg naar NxtPort. Via onze Import Consignment Data toepassing worden vrachtgegevens voor douaneaangiften digitaal en foutloos uitgewisseld tussen verschillende betrokken partijen. Hoe meer spelers elkaar terugvinden op NxtPort, hoe toekomstgerichter we kunnen werken aan de efficiëntie van de logistieke ketens.”

Het voorbije jaar investeerde NxtPort sterk in het informeren en wegwijs maken van de havensector over de mogelijkheden en de toepassingen op het platform. Momenteel zijn er vier scheepsagenten die hun import douanegegevens op NxtPort plaatsen (Yang Ming Lines, Hyundai Merchant Marine, Boeckmans België en Ilomar NV) en vijf (CMA-CGM, MSC Belgium, ONE, Hapag-Lloyd en Maersk) in implementatiefase.

Ook steeds meer expediteurs maken gebruik van de toepassing om vrachtgegevens te hergebruiken wanneer ze de ruimte voor tijdelijke opslag verlaten en naar hun nieuwe bestemming vertrekken. Momenteel zijn dat al Bolloré, Portmade en Remant Douane.

 

Enkele reacties van de gebruikers van de Import Consigment Data toepassing op NxtPort (vrij voor publicatie)

Yang Ming Lines was de eerste scheepsagent die zijn CUSCAR-data op NxtPort deelde. Danny Du Jardin, General Manager van Yang Ming Belgium n.v. licht toe :“Yang Ming was direct overtuigd om haar CUSCAR-data via NxtPort te delen met haar cliënteel, in dit digitale tijdperk is het immers een duidelijke win-win. De klant wint aan efficiëntie omdat de door de lijn aangegeven douanegegevens eenvoudig worden herbruikt bij het opstellen van de nodige documenten. Omdat de afschrijfgegevens integraal worden overgenomen, zullen wij als agenten haast geen verschillen meer hebben tussen de aangegeven en afgeschreven goederen. Dit resulteert dan weer in minder correspondentie, boetes en rechtzettingen bij de douane.”

Marc Beerlandt, CEO bij MSC Belgium: "MSC is enthousiast over het NxtPort initiatief. De communicatie en de uitwisseling van data tussen de diverse havenspelers dient dringend gedigitaliseerd te worden. Dankzij de unieke set-up biedt NxtPort de garantie dat er rekening wordt gehouden met de diverse business processen die er bestaan. MSC is ervan overtuigd dat NxtPort productieve oplossingen biedt die de uitwisseling van data efficiënter zullen maken."

Ronald Hof van Ocean Network Express (ONE) : "De markt verlangt dat goederen efficiënt, snel en veilig bewegen en hergebruik van data is daar onderdeel van. NxtPrt is een platform dat specifiek hiervoor is ontwikkeld met participatie vanuit het bedrijfsleven maar ook overheidsinstellingen. Werk/studiegroepen vanuit alle markten denken gezamenlijk aan oplossingen en leveren producten die tot verbeterde bewegingen binnen de logistieke sector voortbrengen. Hierdoor krijgen alle partijen een betere controle omtrent planning, verbeterde administratie en snellere afhandeling van overheid documenten. Ook ontstaat er beter inzicht in elkaars belangen en wordt juist van deze samenhorigheid meer onderlinge betrouwbaarheid gecreëerd. Ocean Network Express is blij te mogen aansluiten."

Kenny Verhaeghe, IT Manager Benelux bij Bolloré : “We zijn ervan overtuigd dat NxtPort de communicatie tussen ons, de douane, terminals en scheepsagenten aanzienlijk zal vereenvoudigen. Het zal en kan onze data-kwaliteit alleen maar ten goede komen. De Import Consignment API is hierbij een eerste API die Bollore Logistics Belgium integreert in zijn TMS. In een 2de fase wenst Bollore Logistics Belgium de Track & Trace API te integreren, evenals de Vessel Stay API en de Secure Container Release & VGM. Door de integratie van deze API’s wordt ons TMS automatisch gevoed met informatie, waar we nu geen inzage in hebben of enkel kunnen bekomen via mail of telefonisch contact met de scheepsagenten, terminals of douane. Bolloré gelooft sterk in de praktische voordelen die kunnen voortvloeien uit de data-sharing met NxtPort en alle geconnecteerde partners. Het verminderen van moves op kaai, congestie en wachturen door het sneller communiceren van de next-mode-of-transport. Informatie voor douaneformaliteiten is sneller digitaal beschikbaar waardoor deze vlotter kunnen afgehandeld worden, en voor een stuk zelfs geautomatiseerd. Connecteren met NxtPort is voor Bolloré een logische stap in het proces van niet enkel te optimaliseren, maar ook het maximaal benutten en sharen van alle beschikbare data.”

Frank Marschang, Traffic & Documentation Manager Import/Export, Hyundai Merchant Marine Belgium: ‘’Als rederij vinden wij het belangrijk om aan het Import Consignment Data API project mee te werken. Data Sharing is de toekomst. Het zoveel als mogelijk ter beschikking stellen van gegevens die anders manueel worden doorgegeven betekent op termijn een win-win situatie voor alle gebruikers van de haven. Wij willen hier zeker ‘de boot niet missen’.

Jef Hermans, Managing Director bij Portmade : “Voor Portmade geeft NxtPort de mogelijkheid om de interne en externe datakwaliteit te verhogen alsmede een koppeling te voorzien van de fysieke goederenstroom met de te vervullen formaliteiten. De fysieke bewegingen bevestigen de stappen binnen het logistieke proces waardoor problemen sneller gedetecteerd kunnen worden. Bovendien geeft NxtPort de mogelijkheid om op een éénvormige manier van verschillende data providers dezelfde data elementen te bekomen en omgekeerd, op een éénvormige manier data verschaffen aan data consumers. Voor de verwerking van de douane (en aanverwante) documentatie is dit een enorme vooruitgang.”

Tom Ven, CFO en partner van Remant : “Remant Douane versnelt de supply chain met minimaal 24 u door direct gebruik te maken van de CUSCAR-gegevens. Re-use van CUSCAR data beschikbaar op NxtPort stelt Remant in staat om haar ambitie als “Greenlane enabler” mede te realiseren.”

Walter Aerts, ICT Director , Boeckmans België : “Boeckmans België stelt de informatie van de Import Consignments d.m.v. de CUSCAR ter beschikking op het NxtPort platform. Op die manier kan de expediteur de gegevens rechtstreeks inlezen in z’n eigen systeem voor verdere verwerking en beschikt hij meteen over de juiste afschrijfgegevens naar de douane toe. Als agent hoeven we bijgevolg deze informatie niet langer via email door te sturen, en de expediteur vermijdt het risico op fouten door manuele input. Als NxtPort-dataleverancier blijven wij trouwens eigenaar van de data en bepalen wij zelf welke informatie aan welke partijen ter beschikking wordt gesteld. Het NxtPort platform biedt bovendien elk aangesloten bedrijf een unieke opportuniteit om het kluwen van B2B EDI interfaces grondig te herzien en te simplificeren en dat is in een groeiende digitale wereld geen overbodige luxe.”

Tom Demolder, Managing Director bij Hapag-Lloyd Benelux : “Data delen maakt het mogelijk dat elke partij in de logistieke keten de voor hen nodige informatie en data kan bemachtigen, uiteraard aan de hand van de juiste regelgeving en wetgeving. Met het grootste voordeel is dat partijen niet meer afhankelijk zijn van elkaars informatievoorziening en geheel volgens eigen agenda en planning kunnen handelen, dit is een efficiëntieslag voor alle partijen. De implementatie van CUSCAR import manifest is daar een mooie start van!”

More information

Find this API in the Market

Market

We are here to help!

NxtPort is an organization of real people who are easy to reach. Don't hesitate to contact us here!

 

Contact Us
Register your company